podcast

De autoriteitskloof met Aukje Schol, ‘Boekenboerin’ op Terschelling [vanZij afl. 9]

In deze aflevering van vanZij de podcast, gaat het veel over de autoriteitskloof. De autoriteitskloof beschrijft het fenomeen waarbij boekenschrijfsters minder autoriteit en dus invloed hebben dan mannelijke schrijvers.

De term autoriteitskloof is gemunt door Mary Ann Sieghart, in haar boek noemt ze de autoriteitskloof ‘de moeder aller genderkloven’. Een gevolg is dat schrijfsters minder snel uitgegeven, minder verkocht worden, minder gelezen, minder invloed hebben, enz. Daarmee blijft de ongelijkheid in stand. Ook over datgeen waar mensen aan denken bij ‘vrouwenboeken’ ten opzicht van ‘boeken’. Voorbeeld: ‘damesboeken’ en streekromans worden vaak door vrouwen geschreven, maar lang niet altijd.

Voorbeeld in foto’s? Kijk eens naar deze twee foto’s die we via Mary Anns twitter gevonden hebben.

De negende aflvering vanZij is een hele aflevering over gender en boeken. Een aflevering die ook voor niet-lezers leuk is, vertelt Aukje Schol van ‘de Boekenboer‘ op Terschelling. De boekenboerin praat over wat zij ziet bij gender zowel bij auteurs, uitgevers als lezers. 17 minuten luisterplezier.

luister in >Spotify
luister in >Apple podcasts
luister in >Google Podcasts
luister in >Soundcloud

vanZij, podcast voor de ongeduldige vrouw

Als je deze podcast interessant vond, abonneer je dan op vanZij, podcast voor de ongeduldige vrouw. Onze missie is om gendergelijkwaardigheid sneller voor elkaar te krijgen door jullie de kennis te geven uit verschillende vakgebieden. Wat werkt? Wat moet je weten? Luister ook naar de andere podcasts. Heb je een idee of wil je eens praten over samenwerken, stuur ons dan een mail.

De autoriteitskloof met Aukje Schol, 'Boekenboerin' op Terschelling
De autoriteitskloof met Aukje Schol, ‘Boekenboerin’ op Terschelling

Dit vind je misschien ook interessant